Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή τον Οκτώβρη του 2019 και αφορά τις επενδύσεις αναφέρεται στο άρθρο του με τίτλο «Τα μικρά που κάνουν τη διαφορά» στην Καθημερινή, ο Άκης Σκέρτσος.

«Στα 160 άρθρα του νομοσχεδίου “Επενδύω στην Ελλάδα”, που εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, δεν υπάρχει κάποια μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Θα ήταν ουτοπικό και ψευδεπίγραφο να ισχυριστεί κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με ένα μόνο νομοσχέδιο σε μια χώρα που συστηματικά καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος και συνεχίζει:

«Άλλωστε, όσοι έχουν εντρυφήσει στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται αυτοί οι δείκτες, γνωρίζουν καλά ότι τη διαφορά για ένα πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον την κάνουν τελικά -στις περισσότερες περιπτώσεις- πολύ στοχευμένες, τεχνικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία και τη διοικητική διαδικασία. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την προτροπή όσων επενδύουν, των ανθρώπων της αγοράς, που συνηθίζουν να λένε «αν μη τι άλλο, αφαιρέστε τα εμπόδια».

Μετά από εκτενή διαβούλευση με όλους τους φορείς της επιχειρηματικότητας και επεξεργασία αμέτρητων υπομνημάτων, συγκεντρώθηκε ένα ικανό σώμα διατάξεων που καλύπτει τις αρμοδιότητες σχεδόν όλης της κυβέρνησης -16 Υπουργεία- και επιχειρεί να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα, τοποθετώντας τον πήχη στο ύψος των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής, των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών».

Την ίδια ώρα σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «θεραπεύει αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση, και λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Αθροίζει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, δίνει χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους, διασφαλίζει τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας και στηρίζει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων».

Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος αποσαφηνίζει ότι «στόχος μας να κάνουμε συντομότερη την «οδύσσεια» επενδυτών και εργαζομένων στην Ελλάδα, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο, εμφανίζονται μπροστά τους άλλα 5 που πριονίζουν την εμπιστοσύνη τους προς το Ελληνικό κράτος».

Ο κ. Σκέρτσος απαριθμεί ορισμένες από τις θετικές μεταβολές στο επιχειρηματικό οικοσύστημα:

1) Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ενώ έχουν υποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

2) Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

3) Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.
4) Επιταχύνει αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων (αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 2.500 φάκελοι) που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

5) Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, ειδικά σε δίκτυα 5G και ανοίγει το δρόμο για πάρκα κεραιών με αυστηρές πρόνοιες για τη δημόσια υγεία.

6) Θέτει δικλίδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας που στερεί μισή μονάδα του ΑΕΠ ετησίως.

7) Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και την (προαιρετική) ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που είδαμε και πρόσφατα, λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη βάση εγγεγραμμένων μελών. Να υπάρξει δηλαδή περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.

8). Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων στη διοικητική δικαιοσύνη που είναι πιο ώριμη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων να υποδεχθεί σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μέτρα στο κενό. Η επίδραση τους στο ΑΕΠ, στις επενδύσεις και στην απασχόληση υπολογίζεται να είναι ισχυρή, λιγότερο βραχυπρόθεσμα, σημαντικά μακροπρόθεσμα.

«Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκπονήθηκε επί τούτου και θα συνοδεύει το νομοσχέδιο στη Βουλή, εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ και την απασχόληση την επόμενη δεκαετία θα είναι 5 πρόσθετες μονάδες. Μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5% τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το πλέγμα των υπο ψήφιση ρυθμίσεων και πολλών άλλων που θα ακολουθήσουν, μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα να πειστούν οι πάντες- αγορές/ πιστωτές/ επενδυτές και κυρίως ο ελληνικός λαός- ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει και να γίνει η αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό κέντρο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη», κατέληξε στο άρθρο του ο Άκης Σκέρτσος.

Πηγή: The caller

Last modified on Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 09:30